lauantai 27. toukokuuta 2017

Minä ja 140 tuijaa eli pensasaidan istutuspuuhat

Pensasaita on tuottanut päänvaivaa melkoisesti, sillä itse en ole kauhean ihastunut näihin 'Espoon kansalliskasveihin' eli tuijiin, mutta niiden puolesta puhuu melko monta seikkaa. Timanttituijat tyyriistä hinnastaan huolimatta on kohtuullisen huoltovapaita, kasvavat melko kivasti pituutta ja tarjoavat suojaa ympärivuoden. Itseäni viehättäisi marjakuusi tai kuusiaita, mutta ensimmäiset ovat myrkyllisiä (tosin saa marjattomiakin versioita) ja jälkimmäiset ovat melko hidaskasvuisia ja molempia pitää leikata vuosittain. Joten kallistun helppouteen ja päädyn tuijaan, vaikka en tästä erityisemmin välitä.




Olen viettänyt varmaan kymmeniä tunteja yrittäen etsiä noita timanttituijia (thuja smaragd) edullisesti, mutta aika tuloksetonta on ollut. Mietin jo hetken, että tilaisin nämä Saksasta, mutta mahdolliset reklamaatiot ja kuljetuskustannusten kautta melko pieneksi kutistunut hintaero sai minut päätymään Suomeen. Bongasin hyvän tarjouksen Pirilän Kukkatalosta, jossa 80-100cm tuijat olivat 'vain' 7.9e / kpl. Pirilällä oli myös Brabanttia (80-100cm) 5,90e/kpl hintaan, joten kohtuullisen hintaista sekin. Espoon keskuksen K-Raudassa oli myös hyvä rakentajatarjous brabant-tuijista.

Pensasaitaa meillä tulee n. 70metriä, joten 50cm istutusvälillä joudumme tilaamaan 140 tainta. Jos olisin ottanut pienempiä taimia olisin 'joutunut' lyhentämään istutusväliä ja ostamaan enemmän taimia, joten ehkä tämä on hyvä komprosmissiratkaisu. Onneksi näille kaivetaan istutusoja pihanrakennustöiden yhteydessä. Kasvihormoni -blogissa on sen verran hyvä istutusohje tuija-aidalle,  etten ala näin amatöörinä tätä tänne kopioimaan, joten käykää kurkkaamassa ohjetta täällä.

Ja tässäpä vielä valmista rivistöä.










2 kommenttia:

  1. Nyt sitten 70m edestä kovast kastelua 😊 Itsekään en oikein tuija-aidoista perusta mutta kyllä niitä meillekin tulee muutamaan kohtaan rajoille juuri käytännön syistä. Mutta niiden eteen tulee sitten muuta kasvillisuutta, eli toimivat lopulta vain istutusten taustana pihalta päin katsottuna.

    VastaaPoista
  2. Kasteltavaa riittää, etenkin kun tontti on etelään :) Bongasimme Hankkijalta edullista tihkuletkua, joten ei onneksi tartte itse kantaa tai letkun kanssa heilua :)

    VastaaPoista