torstai 20. lokakuuta 2016

Ruokailutila

Taloa suunniteltaessa oli toiveenani saada ruokailutilaan pöytä kahdeksalle. Minusta on ihanaa kutsua ystäviä syömään ja nykyinen pöytä neljälle on liian pieni, vaikka pöydän päähän saakin kaksi extrapaikkaa.

Pinterestistä poimittuja ideoita ruokailuryhmistä

Meidän massiivipuinen ruokapöytä

Meille on ollut alusta asti selvää, että haluamme massiivipuisen ruokapöydän. Tällä hetkellä meillä on pähkinäpuinen pöytä ja lasinen sohvapöytä. Olemme kokeneet lasisen sohvapöydän hankalaksi puhtaana pidettäväksi näin lapsiperheenä. Tosin tämä on mielipide- ja fiilisasia, osa ystävistämme on ehdottomasti lasisen pöydän kannalla. 

Kriteerit pöydälle oli:
- Vähintään metrin leveä
- Pöytä 8:lle ilman jatkopaloja
- Puinen 

Törmäsimme Habitaressa Woodek -nimiseen yritykseen, jolla oli esillä tammesta valmistettuja pöytiä. Woodek on suomalainen yritys, joka valmistaa massiivipuisia tuotteita, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Tuotteita kannattaa mennä katsomaan paikan päälle, ne on upeita ja niitä on mahtava päästä hypistelemään, lisäksi paikan päältä saa apua esim. pöydän valintaan. 
Ruokailutila: Woodek Oaken ruokapöytä (kuvat Woodek), Secto 4201 valaisin, Hay Hee tuolit
Tuotteilla voi olla melko pitkä toimitusaika, mutta toisaalta jokainen tuote on uniikki ja se tehdään kestämään aikaa. Meillä pöydälle ei ole vielä tarvetta, joten kun laitoimme nyt tilauksen sisään saanemme pöydän samoihin aikoihin, kun pääsemme muuttamaan.

Itselle on tärkeää, että tuote tulee kestämään aikaa ja se on ikuinen. Lisää kuvia ruokailutilasta ja pöydästä, kun pääsemme muuttamaan.

Yleistä ruokapöydän valintaan ja mitoitukseen liittyen 

Ruokapöydän mmitoittamiseen on muutamia 'sääntöjä'. Itse mittailimme sopivaa pöydänkokoa teippaamalla lattiaan pöydän koon ja siirtelemällä siihen muutamia villapaaleja. 
- Varaa leveydestä 60 cm per ruokailija eli 8 hlön pöydän leveys on min. 240 cm.
- Pöydän ympärille tilaa tulisi varata vähintään 70cm, jotta pöydän ympärillä mahtuu istumaan. Metrin leveä pöytä vaatii tilaa vähintään 240cm (70cm+100cm+70cm).
- Jos haluat maton pöydän alle niin sen tulee olla suurempi kuin pöydän ja tuolien ollessa ulos vedettyinä. Meidän tapauksessa maton tulisi siis olla n. 300cm * 280cm.

Yhteistyössä:


3 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Meillä samat harkinnat ja hankinnat edessä. Arkkitehti sanoi meille projektin alussa, että pöydän ympärille pitäisi varata 100 cm tilaa, jos haluaa mahtua kulkemaan takana tai tarjoilemaan. On tätä samaa mittailtu nykyisessä kodissa, jossa L muotoisessa keittiössä ruokapöytä on keittiössä. Nykyään tilaa on 80 cm ruokapöydän ja keittiön kaapiston välillä ja se on kyllä liian vähän jos haluaa tilavuuden tuntua. Istujan tarvitsee joko nousta ylös tai painautua ihan pöytää vasten, jos takaa haluaa mennä tai tarjoilla. Mutta tämähän ei tietenkään häirinnyt ketään, ennen kuin siihen kiinnitti huomiota. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommetista ja ehdottoman hyvä huomio! Tuo vähintään 70cm on ymmärtääkseni perusmitoitus, että tuolin saa vedettyä ulos ja pääsee siirtymään pois pöydästä. Meillä pöytä jää onneksi reilusti irti kaikista seinistä, ja tämä ei tule olemaan ongelma.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista